Tidligere downhill-mester vinder Danmarks første mountainbikeløb i enduroformat

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Aalborgenser vinder nyt løbsformat inden for mountainbikeverdenen. Enduroformatet er det første af sin slags i landet og løbet er en blanding mellem cross country og downhill-løb. Løbspremieren var i Søhøjlandet og løbsformatet er kommet for at blive.

Omkring hundrede mountainbikeryttere er mødt op i startområdet. Der er afsat tid til, at rytterne kan træne på ruten halvanden time inden starten går. De fleste vælger dog at gå rundt mellem hinanden og snakke med cyklen i den ene hånd og hjelmen i den anden. Der er ingen tvivl om, at fællesskabet er stort og vægtes højt i et løbsformat som dette. Det til trods for, at rytterne snart skal konkurrere på Danmarks Tag ved Skanderborg, som består af landets stejleste spor og hurtigste nedfarter. Løbet hedder Santa Cruz Trailcup Himmelbjerget. Sebastian Byskov Jensen, der er tidligere danmarksmester i downhill, er klar til start. Han bliver skudt afsted sammen med ni andre ryttere og som man tror, de ville spurte fra start, kører de stille og roligt i fælleskab op ad den første bakke. Der er tale om et enduroløb, tilpasset danske forhold, som er en blanding mellem cross country og downhill. Sådan beskriver Sebastian Byskov Jensen det et par uger efter løbet:

”Enduroløb går i al sin enkelthed ud på at køre op ad bakke uden tidstagning og ned ad bakke med tidstagning. Det skal vi gøre i otte omgange og til sidst bliver der fundet en vinder ved at sammenlægge tiderne fra alle nedfarterne. Det er et enormt fedt løbsformat og Trailcuppen forrige weekend var ingen undtagelse,” fortæller han.

Stejle nedfarter med godt flow
Gruppen med Sebastian Byskov Jensen og de ni andre ryttere står klar ved den første nedkørsel. Starten går og inden for få sekunder er den tidligere Danmarksmester i downhill forsvundet blandt træer, drops og hop. Aalborgenseren der har kørt siden han var 13 år, startede på BMX i Falkon BMX og har siden været medlem af en række mountainbikeklubber. Han har været klubmedlem udelukkende for at kunne køre licensløb. Ellers har han aldrig selv dyrket klubånden og downhill blev da også i stedet hans interesse:

”Jeg fandt hurtigt ud af, at det var sjovest at køre stejle nedkørsler, så i stedet begyndte jeg at køre downhill. Først sænkede jeg mit sæde og efter kort tid fik jeg min første downhill-orienteret mountainbike. Jeg har stort set kørt downhill siden og derfor synes jeg også, det er fantastisk, at et enduroformat som dette, er kommet til Søhøjlandet,” fortæller han.

Sebastian Byskov Jensen til Trailcup ved Danmarks Tag. Foto: Claus Hilmar

Løbsarrangør er inspireret fra udlandet
Dette enduroformat var det første af sin slags og løbsarrangør Jeppe Bob Bertelsen har fået inspiration til løbet fra udlandet.:

”Der bliver kørt rigtig mange enduroløb i de lande, hvor der er mange bakker og bjerge. Disse løb er utrolig populære og efter, at jeg på mit fire måneder lange udlandsophold sidste år var med i mange af disse løb, besluttede jeg mig for, at vi skulle prøve formatet i Danmark i det omfang, det nu er muligt,” fortæller Jeppe Bob Bertelsen.

Danmark er hæmmet af ikke at have tilstrækkelig med højdemeter til at kalde forrige weekends trailcup for et enduroløb. I stedet er det et enduroformat, som i stor udstrækning ligner det originale enduroløb:

”Vi vidste, at vi ville støde ind i nogle problematikker ved at kalde det et enduroløb. I stedet er det en version af det og vi har derfor valgt at kalde det Trailcup. Ikke desto mindre kører rytterne på nogle rigtig fede nedkørsler med 70 meter i højdeforskel. Løbet er en stor succes og vi synes, der var en fantastisk stemning – både før og efter løbet,” udtaler han.

Sebastian Byskov Jensens cykel, en Santa CruzTall Boy CC, er smurt til i mudder, som er kørt op fra de stejle nedfarter. Der er ingen tvivl. Downhillspecialisten kan række hænderne i vejret og kalde sig vinder af det første enduroformat i Danmark.

Da den sidste rytter kommer igennem sidste og ottende omgang sidder de resterende ryttere og spiser en ristet pølse og drikker kolde øl og sodavand. Folk bliver hængende, som om de var klar til otte nye omgange. Nok har Danmark ikke højdemeterne, men enuroformatet er kommet for at blive og den har bragt hyggen og fællesskabet med sig.

Næste Trailcup finder sted i Haderslev d. 1. oktober 2017.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Reply